djchef Resepi Sambal Udang Mudah | PANAS GILER!! - DJDANCHEF

Sunday, 21 April 2013

Resepi Sambal Udang Mudah

Resepi Sambal Udang Mudah|Resipi Udang Masak Sambal Tumis|Kering Petai Senang|Blog Masakan

Sambal udang memang kegemaran rakyat Malaysia terutama sekali yang jenis suka makan pedas-pedas. Cara buat sambal udang tumis ni memang mudah tak sampai 10 minit. Yang bujang duduk rumah sewa tu boleh la cuba masak.

Resepi Sambal Udang

Bahan-Bahan Sambal Udang

- 8-9 batang cili kering (lebihkan kalau nak pedas)
- 3-4 ulas bawang kecil/merah
- 2 ulas bawang putih
- Udang segar
- Air asam- 1/2 cawan hingga 1 cawan (agak-agak)
- Minyak (untuk menumis)
- Gula
- Garam..
- 1 Labu Bawang Besar (dihiris)
- Petai (kalau nak)

Cara Membuat/Masak Sambal Tumis Udang

1) . Kisarkan bawang putih, bawang merah dan cili kering yang telah direndam. Kisar bahan sehingga halus.

2. Panaskan minyak. Masukkan bahan yang telah dikisar tadi. Tumis sehingga garing dan sehingga minyak naik.

3. Kemudian masukkan udang.

4. Masukan garam dan gula boleh lebihkan gula untuk dapat rasa yang lebih manis.

4. Masukkan petai sekiranya anda ingin buat resepi udang sambal petai.

5. Selepas itu, masukkan air asam jawa. Biarkan mengelegak.

6. Akhir sekali, masukkan bawang besar yang telah dihiris. Biarkan seketika.

7. Siap untuk dihidangkan.

Selamat mencuba resepi sambal udang simple ni. -djdanchef

kredit gambar: resepiilhamku.blogspot.com .


JOM SHARE ARTIKEL INI:

3 comments:

  1. my favorite....nmpak sedap :)

    ReplyDelete
  2. mmg sedap sambal ni kalau campur petai

    ReplyDelete
  3. mmg sedap sambal ni kalau campur petai

    ReplyDelete

Silakan komen djdanchef akan balas kunjungan anda.