djchef Resepi Puding Roti Bakar | PANAS GILER!! - DJDANCHEF

Tuesday 30 April 2013

Resepi Puding Roti Bakar

Resepi Puding Roti Bakar Mudah Sedap|Resipi Pudding Berkuah Sos Kastard|Homemade Baked Bread Pudding With Custard Recipe

Setiap hidangan kalau tak ada pemanis mulut memang rasa tak lengkap. Hari ini djdanchef nak kongsikan resepi puding yang simple dan tak memerlukan terlalu banyak bahan.

Resepi Puding Roti Bakar
Resipi diolah dari: suriyatizuhaini@myresipi.com
Anggaran: 5 orang makan

Bahan-Bahan Resepi Puding Roti Bakar

- 10 keping roti sandwich
- 45 ml susu cair
- 2 sudu besar majerin/butter
- 1biji telur
- 2 sudu besar tepung jagung/kastad
- Sedikit garam
- 1 sudu kecil serbuk kayu manis (bergantung pada anda)
- 1 sudu kecil asen vanila (digunakan untuk hilangkan bau hanyir)
- 100 gram gula (sebaiknya dikisar agar lebih halus dan mudah sebati)
- 50 gram kismis (bergantung pada anda)

Cara Buat / Masak Puding Roti Bakar

1. Di dalam satu bekas, carikkan @ koyakkan roti dan rendam bersama susu cair. Biarkan seketika agar susu dapat meresap ke dalam roti.

2. Kemudian, cairkan majerin atas api yang perlahan.

3. Satu bekas yang lain pula, pukul telur dan masukan bahan satu persatu - garam, tepung jagung, esen vanila, serbuk kayu manis, majerin cair, gula dan kismis.

4. Gaul adunan tadi sehingga sebati dan tuangkan ke atas bekas roti yg direndam dengan susu tadi.

Lihat Juga:
- Resepi Puding Trifle Strawberry

5. Gaul perlahan adunan puding roti bakar tu.

6. Kemudian bakar dalam 45 minit - 1 Jam ikut kesesuaian, kalau suka garing bakar lama sikit.

Bolehla cuba resepi puding roti bakar ni. -Blog masakan djdanchef


JOM SHARE ARTIKEL INI:

4 comments:

  1. fuh !
    dah lama akak x buat nie
    sedappp nyeeetgk ! ;)

    ReplyDelete
  2. kalau nak kuku buleh x..?

    ReplyDelete
  3. serbuk kayu manis tu kene bubuh tak??????? /. _ .\ .... ~_~

    ReplyDelete

Silakan komen djdanchef akan balas kunjungan anda.