Resepi Ayam Masak Kicap Pedas|Resipi Mudah Senang|Chef Wan Soy Sauce Chicken Recipe
Resepi Ayam Masak Kicap
(UNTUK 2 ORANG)
Bahan-Bahan Ayam Masak Kicap
- 1-2 bahagian paha ayam (resepi ini untuk 2orang)
- Garam
- Kunyit
- Minyak
- 1 biji bawang besar (hiris nipis)
- 2 ulas bawang puting (mayang)
- 1inci halia- (cincang)
- Kicap pekat manis (agak-agak)
- 2-3 biji cili padi
- 1 batang cili hijau
Cara Membuat/Masak Ayam Masak Kicap
1. Lumurkan ayam dengan garam dan kunyit kemudian goreng.
2. Panaskan minyak. Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia dan cili padi sehingga naik bau.
3. Kemudian masukkan kicap dan ayam. Tambah air sekiranya terlalu pekat. Gaulkan seketika sehingga ayam masak.
4. Setelah ayam masak masukkan cili hijau. Gaul sekejap dan siap untuk dihidangkan.
Lihat Juga:
- Resepi Ayam Masak Halia
Bahan-bahan resepi ayam masak kicap orang bujang yang digunakan tidaklah banyak. - djdanchef
Gambar: foodgawker.com
makanan kegemaran nie...
ReplyDeleteMy all time favorite!
ReplyDeletemudah2
ReplyDeleteMenjadi jgk akhirnya...
ReplyDelete