Resepi Puding Triffle Strawberry|Resipi Agar Strawberi Krim Mudah|Mat Gebu Whip Cream
Info Tentang Puding Triffle
Puding triffle ni lebih kurang macam agar-agar atau jelly juga tetapi selalunya mempunyai banyak lapisan dan ditambah lapisan kek gulung atau swiss roll dan fruit cocktail.
Resepi Puding Triffle Strawberry Mudah
Bahan-Bahan Trifle Strawberry
-1 tin susu cair
-2 sudu besar gula
-4 sudu besar tepung kastard
-1 mangkuk air (air ini akan dicampur dengan kastard)
-1/2 biji kek gulung (swiss roll) bersaiz sederhana
-1 tin buah-buahan campur (asingkan air dan buahnya)
-1 peket agar-agar jeli perisa strawberi Nona
-2 cawan air panas
Bahan Hiasan Atas:
-Krim Putar
-Buah Strawberi
Cara Masak/Membuat Puding Triffle Strawberry
1. Pertama sekali, panaskan susu cair dengan gula. Ketepikan.
2. Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air dan kemudian masukkan kedalam susu cair yang sedang mendidih tadi
3. Masak sehingga betul-betul pekat. Kemudian bolehlah tutup api.
4. Di dalam bekas berasingan pula. Susunkan kek gulung. Kek gulung ni akan menjadi lapisan (layer) pertama. Kemudian, basahkan kek gulung tadi dengan air buah-buahan tin.
5. Bolehlah Masukkan buah-buahan tin sebagai lapisan kedua.
6. Untuk lapisan ketiga, tuangkan bancuhan kastard tadi ke atas susunan buah-buahan tadi.
7. Lapisan keempat pula adalah jeli. Caranya larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati.
7. Tuangkan jeli tersebut di atas. Siap!
8. Untuk hiasan, bolehlah letak krim putar kemudian buah strawberry diatas sekali. Perfecto!
9. Sejukkan puding trifle strawberry tu. Bila dah keras bolehlah makan. - blog masakan djdanchef
Gambar: simplespeedysnacks.com
dh tgh hujan niu lapaq wwehhhhh
ReplyDelete