Sedap Resepi Roti Jala Berinti | Resipi Roti Jala Lembut Mudah Gebu | Roti Kirai Kuah Kari Daging Ayam Recipes | Blog Masakan
Roti jala? Makanan yang boleh dikatakan digilai ramai rakyat Malaysia terutama sekali yang jenis gila makan kari ayam, daging mahu pun ikan.
Selalunya roti jala ini dihidangkan pada hari-hari istimewa seperti Majlis Kahwin, Hari Raya Aidiladha dan Aildilfitri, Sambutan Hari Jadi dan lain-lain kenduri yang sangat istimewa.
Resepi Roti Jala
Bahan-Bahan Roti Jala
250 gm tepung gandum
320 ml santan (boleh ganti dengan susu segar)
1 biji telur
Garam secukup rasa
Sedikit pewarna kuning
Minyak sapi untuk meleser kuali
Cara Masak/Membuat Roti Jala
Berikut adalah cara buat roti jala yang mudah:
1. Adunkan semua bahan sehingga sebati.
2. Kemudian tuangkan ke dalam mesih pengisar.
3. Blend (kisar) beberapa minit agar tidak bergentel.
4. Isikan adunan ke dalam acuan roti jala.
5. Cuba lakukan untuk kali pertama sekiranya adunan keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala
6. Kalau semuanya dah o.k, boleh jala di atas kuali leper yang telah dileser dengan minyak.
7. Biarkan masak. Dan boleh diangkat. Sekejap je.
Mudah saja kan? Boleh lah cuba resepi roti jala ni di rumah dan kalau dah siap jangan lupa hantar ke rumah djdanchef sekali. Hehe
Lihat Juga:
- Resepi Kuah Yong Tau Foo
- Resepi Lepat Pisang
Gambar: SajiOnline
suka roti jala nih.. mula2 cuba buat, alahai, terlebih santan.. bila teringat balik, gelak sorang2.. he3.. ^_^
ReplyDelete