djchef 10 PEKERJAAN PALING DIKEHENDAKI DI MALAYSIA | MOST TOP JOBS | PANAS GILER!! - DJDANCHEF

Wednesday, 23 March 2011

10 PEKERJAAN PALING DIKEHENDAKI DI MALAYSIA | MOST TOP JOBS

Pelbagai pekerjaan ditawarkan di negara ini dan juga banyak peluang pekerjaan yang setiap hari diiklankan melalui surat khabar, internet, brosur dan lain-lain. Tapi anda harus peka peluang pekerjaan apa yang banyak dikehendaki di Malaysia kini?

Anda dapat mengetahui peluang pekerjaan mana paling banyak di Malaysia kini. Dengan ini anda dapat melakukan persediaan mengisi kekosongan jawatan yang ditawarkan di sesebuah company di Malaysia.

So, bidang pekerjaan apa yang paling dikehendaki dan diperlukan di Malaysia kini?
Let's check it out peluang pekerjaan!!


1. Sales & Marketing (Jualan dan Pemasaran)

Kerja yang lebih kepada menjual sesuatu produk
kepada pelanggan

(juru pemasaran, akauntan, agen insurans,
kereta, perbankan, wakil jualan produk,
perunding pengiklanan, tele pemasaran)








2. Engeneering & Technical & programming ( Kejuruteraan dan Kerja Teknikal dan programmer)



Pekerjaan yang lebih kepada jurutera dan juruteknik dalam
memreka sesuatu produk dan membaiki sesuatu produk)

( Juruteknik mekanikal, kejuruteraan, juru elektrik, rekaan industri, juru teknikal,
juru teknik komputer, program komputer dan lain-lain)





3. Hospitality & Catering ( Hotel, Pelancongan dan Katering)

Pekerjaan ini pula merupakan
pekerjaan yang lebih
mengutamakan pelanggan serta
saling berkomunikasi dengan
pelanggan dan menjaga imej serta
memberi perkhidmatan
yang terbaik kepada pelanggan
dan tetamu.

( pengurusan hotel, restoren, katering, chef, seni kulinari, penyambut tetamu, pemandu pelancongan, juruterbang, flight attendant, stewardess, waiter, agen pelancongan, receptionist hotel, bellboy hotel, Chef de partie, perkhidmatan pelanggan, public relation hotel, pengemasan bilik)





4. Accounting & Finance ( Perakaunan & Kewangan)

Pekerjaan yang berkaitan dengan pengiraan dan
kewangan. SeLain itu, perlu mengimbanGkan akaun,
merekod dokumen-dokumen perakaunan dan kewangan.

(akauntan, pegawai bank, insurans, kerani, cukai,
pegawai audit, pegawai taksir danl Lain-lain )





5. Clerical & Administrative (Pengkeranian & Pentadbiran)
(kerani, pembantu pengurus pentadbiran, setiausaha,
pembantu peribadi, pegawai sumber manusia dan lain-lain)





6. Management (Pengurusan)

Pekerjaan yang lebih fokus kepada pengurusan sesuatu syarikat

(pengurus perniagaan, pembantu pengurus hotel / restoren, pengurusan sumber manusia,
pengurusan majlis, pengurusan banquet, pengurusan persidangan dan lain-lain)





7. Art, Design & Media

Pekerjaan yang lebih kepada seni dan kreativiti
yang banyak mencari dan meluahkan idea-idea
yang unik

(pereka grafik, seni visual, perfileman, pereka landskap,
sunting, video, animasi, pengiklanan, pereka fesyen, pendandan rambut, kosmetik dan lain)





8. Telecommunication

Pekerjaan yang memberi perkhidmatan kepada
pelanggan yang selalunya berkaitan alat-alat telekomunikasi
dan teknologi

(pembantu jualan barangan komunikasi, celcom, maxis
p1 wimax, nokia, sony ericson, ogawa dan lain-lain)





9. Medical & Health

Pekerjaan yang berkaitan kesihatan dan fizikal.

(jururawat, doktor, pergigian, pembedahan, pengurusan
fisioterapi dan lain-lain)





10. Education (Pendidikan)

Pekerjaan yang mendidik dan memberi ilmu untuk dimanfaatkan
kepada anak-anak didikan.

(guru , guru tuisyen, pensyarah, pengatua, guru besar, jurubahasa
dan lain-lain)
JOM SHARE ARTIKEL INI:

38 comments:

  1. Engeneering & Technical & programming <- Engineering. Kira top 10 la ye? tak sangka bidang saya top ten. Aha. Tak sesia.. belajar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belagaknye

      Delete
    2. Ish2 angkuh

      Delete
    3. Jyeaaahh Engineeringg!

      Delete
    4. berdasrkan pengalaman.. pekerjaan ini popular utk lelaki.. company swasta lebih berminat dgn lelaki atas sbb2 tertentu walaupun result lelaki lebih rendah dari wanita.. ade juga wanita yg berjaya dalam bidang ini tp xla ramai.. so, semoga berjaya. reality kehidupan...

      Delete
    5. Kalau lepasan dip farmasi boleh tak apply degree software engineering? �� mohon pencerahan

      Delete
    6. setuju.walaupun result lelaki hampeh camna pun,company tetap akan utamakan lelaki.tapi jangan bimbang sebab bidang kesihatan seperti doktor dan nurse ternyata dimonopoli oleh perempuan.jadi ayuh perempuan,buktikan kemampuan anda dibidang yang lebih baik.^^

      Delete
  2. klaw engineering in automotive camna plak??

    ReplyDelete
  3. kuang ajar btol km 2 nad,.,dh tau brtya lagi,.,

    ReplyDelete
  4. biarkan je lar...

    ReplyDelete
  5. fisioterapi.. hebat tu

    ReplyDelete
  6. betulke... engineering payah peluang kerja bg perempuan

    ReplyDelete
  7. ehh , bukan akauntan sudah limit ke ? tolong terangkan ..

    ReplyDelete
  8. Saya budak fizik d matrik..xamek bio..tp sya nk amek fisioterapi..boleh ke?

    ReplyDelete
  9. x boleh.....

    ReplyDelete
  10. graphic designer ada lah...

    ReplyDelete
  11. Farmasi mcmmane ?????...ala saya minat bdang farmasi.....

    ReplyDelete
  12. Farmasi???????

    ReplyDelete
  13. aduhh saya chef relax jee , masyuk jgak . pakai evo 10 skarang .

    ReplyDelete
    Replies
    1. hidup kalau utk perut sendiri je x meyumbang pada masyarakat x da guna..walaupun kerja contoh doktor x kaya mana,tapi sumbangan tu yang penting.dan jugak pekerjaan seperti cikgu dan lain2,biar x kaya asalkan merendah diri dan jugak menyumbang pada agama dan bangsa.

      Delete
  14. hotel and catering tu betol ke peluang kerja byk? confuse. dpt tawaran poli. tny pendapat org, ratarata kta tk bgus. helpme.. hm

    ReplyDelete
  15. sy ambek Pengurusan Perkhidmatan Pelanggan.. kos sy berkait ngn bidang ape erk?? mohon penjelasan.. time kaseh cz sudi membantu..

    ReplyDelete
  16. sy ambek Pengurusan Perkhidmatan Pelanggan... bidang mane yg sesuai dgn kursus sy?? mohon penjelasan... time kaseh kepada yg sudi membantu....

    ReplyDelete
  17. Boleh x saya share info ni kat blog? Mohon ya.

    ReplyDelete
  18. Nk tnya, bidang ap yang perlu saya ambil kt matrik?SBAP rncgn sy nk bljr bdg TEKNOLOGI MAKLUMAT

    ReplyDelete
  19. Yes marketing first

    ReplyDelete
  20. yeahhh! Engineering 1st!xD

    ReplyDelete
  21. Heish saya pun manyak pining mau pilih course apa lps spm ni.

    ReplyDelete
  22. kalau bidang ict ade ke yang bawah kerajaan

    ReplyDelete
  23. betul ke pengurusan hotel, pelancongan & katering tu tak sesuai dgn perempuan. kwn mak saya cakap. saya minat benda mcm ni. tp dia ckp tak sesuai. baik ambik DPA. diploma pengurusan awam. tapi bila survey psl DPA kena ambik tahu pasal politik etc.. dah la tak suka politik. helpmee. please.

    p/s : spm leaver

    ReplyDelete
  24. JURURAWAT ?? BKAN KEW PELUANG PERKERJAAN UNTUK JURURAWAT DA TIPIS.. BNYK SKRG GRDUAN JRURAWAT MENGANGGUR.. TIPU JEW!!!! SKRG POWN KIRE NSEB JEW

    ReplyDelete
  25. engineering awesome!

    ReplyDelete
  26. programmer......wao

    ReplyDelete
  27. Aq nk smbung blaja dlm bdng pemasaran lah..

    ReplyDelete
  28. klu nk keje zaman skrg perlu ade kemahirn yg tinggi.. disiplin dan inovatif.. baru blh demand.. ape2 bidang pun blh berjaya.

    ReplyDelete
  29. Klau nk jdi programmer kna ambik kos apa ehh??

    ReplyDelete

Silakan komen djdanchef akan balas kunjungan anda.