djchef Resepi Kek Pisang Bakar | PANAS GILER!! - DJDANCHEF

Friday, 3 May 2013

Resepi Kek Pisang Bakar

Resepi Kek Pisang Bakar Mudah Gebu|Resipi Kek Moist|Banana Cake Recipe

Kek pisang antara kek yang djdanchef rasa kerap juga dibuat oleh rakyat malaysia. Dan selalunya di bakar untuk majlis istimewa atau diberi kepada jiran tetamu yang tinggal jauh. Ada juga buat kek pisang untuk bekalan sebab akan hadapi perjalanan yang agak panjang.

Dan dibawah ini djdanchef kongsikan banana cake recipes.

Resepi Kek Pisang Bakar

Bahan-Bahan Kek Pisang Bakar

1 1/2 cwn gula halus
3 bj telur gred A
3/4 cawan minyak/planta cair
2 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil garam
5 biji pisang emas/jenis lain (saiz 5 inci)

Cara Buat Kek Pisang

1. Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan esen vanila dan garam, kacau rata.

2. Masukkan minyak berselang seli dengan tepung yang telah diayak bersama soda dan baking powder.

3. Masukkan pisang yang dilecek. Gaul adunan hingga sebati.

4. Kemudian tuang ke dalam loyang empat segi atau bingka yang telah dilengser.

5. Bakar dengan oven api perlahan, suhu 185'c selama 45 minit - 1jam atau sehingga masak.

Resepi Kek Lain:
- Resepi Kek Coklat
- Resepi Kek Pavlova

Selamat mencuba resepi kek pisang bakar - Blog masakan @ djdanchef


JOM SHARE ARTIKEL INI:

6 comments:

  1. salam,sy nak buat kek ni tp nak tye masa bakar guna api bawh or atas,trma ksih ats prkngsia n mmg nmpk mnarik kek djdanchef :-)

    ReplyDelete
  2. Tgah mencuba nk buat,mdh2han jdi. . Usaha kakak dn adik. . Hehe. .

    ReplyDelete
  3. Tepung ta kisah jenis apa ea ? Nk try nnt

    ReplyDelete
  4. Guna cawan jenis ape ye? Cawan yg mmng untuk sukat tu ke?

    ReplyDelete
  5. alhamdulilah sy guna resepi ni menjadi... xdpt pula nk attach pic ... cuma sy derhaka letak coklat rice but perfect

    ReplyDelete

Silakan komen djdanchef akan balas kunjungan anda.