Peknga ni ada yang panggil lempeng, lempeng kelapa, tempek belakang belanga dan lain-lain lagi. Dan hari ini saya akan share kan resepi peknga dan lempeng yang sangat mudah dan simple !
Resepi Peknga / Lempeng
4 cawan tepung gandum
1 3/4 sudu besar gula
Garam sedikit
1 3/4 Cawan air atau air secukupnya (Control supaya adunan tak terlalu pekat dan tak terlalu cair)
Cara memasak peknga/lempeng:
1. Masukkan tepung, garam dan gula. Masukkan air dan sukatan air mengikut tepung lah jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair.
2. Panaskan kuali dan letakkan minyak dalam 2-4 sudu besar minyak. Kemudiam ambil senduk dan tuangkan andunan tadi ke dalam kuali dan ratakan bentuk seperti lempeng / pancake. Gunakan api sederhana
Kalau nak peknga/lempeng lagi sedap gunakan segenggam kelapa parut campur kedalam andunan tadi sebelum memasak.
Resepi ini untuk 4-5 keping peknga/lempeng (mengikut saiz peknga juga, ni saiz peknga besar,kalau buat peknga yang kecil lagi banyak keping boleh dapat)
Berkaitan:
simple. boleh test ahad nih. tenkiu.
ReplyDeleteBest jgak kalo wat bfast kan. Klau tambah telor bole x?
ReplyDeleteTIMA KASIH..nak buat skrg untuk breakfast anak gi skolah...mmg simple dan mudah..
ReplyDelete