djchef RESEPI PEKNGA LEMPENG MUDAH | PANAS GILER!! - DJDANCHEF

Thursday, 28 June 2012

RESEPI PEKNGA LEMPENG MUDAH

Peknga ni ada yang panggil lempeng, lempeng kelapa, tempek belakang belanga dan lain-lain lagi. Dan hari ini saya akan share kan resepi peknga dan lempeng yang sangat mudah dan simple !

Resepi Peknga / Lempeng

4 cawan tepung gandum
1 3/4 sudu besar gula
Garam sedikit
1 3/4 Cawan air atau air secukupnya (Control supaya adunan tak terlalu pekat dan tak terlalu cair)

Cara memasak peknga/lempeng:
1. Masukkan tepung, garam dan gula. Masukkan air dan sukatan air mengikut tepung lah jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair.

2. Panaskan kuali dan letakkan minyak dalam 2-4 sudu besar minyak. Kemudiam ambil senduk dan tuangkan andunan tadi ke dalam kuali dan ratakan bentuk seperti lempeng / pancake. Gunakan api sederhana

Kalau nak peknga/lempeng lagi sedap gunakan segenggam kelapa parut campur kedalam andunan tadi sebelum memasak.

Resepi ini untuk 4-5 keping peknga/lempeng (mengikut saiz peknga juga, ni saiz peknga besar,kalau buat peknga yang kecil lagi banyak keping boleh dapat)


Berkaitan:

JOM SHARE ARTIKEL INI:

3 comments:

  1. simple. boleh test ahad nih. tenkiu.

    ReplyDelete
  2. Best jgak kalo wat bfast kan. Klau tambah telor bole x?

    ReplyDelete
  3. TIMA KASIH..nak buat skrg untuk breakfast anak gi skolah...mmg simple dan mudah..

    ReplyDelete

Silakan komen djdanchef akan balas kunjungan anda.