Resepi Ikan Cencaru Sumbat Chef Anis Nabila Blog Masakan Cara Buat Masak
Jom singgah ke dapur Chef Anis Nabilah! Chef selebriti yang semakin popular, Anis Nabilah sedia kongsikan petua dan resipi sihat untuk anda sekeluarga.
Dalam episod ini, Chef Anis Nabilah berkongsi resipi untuk Ikan Cencaru Sumbat.
Resepi Ikan Cencaru Sumbat
Bahan-Bahan
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
6 biji cili padi
1 cm kunyit hidup
3 batang umbut serai
2 sudu besar grape seed oil
150gm kelapa parut segar
1 ekor ikan cencaru (yang telah disiang dan dibelah bahagian belakangnya)
garam secukup rasa
gula secukup rasa
2 helai daun kunyit
daun pisang
aluminium foil
Cara Memasak Ikan Cencaru Sumbat
1. Tumbukkan bawang merah, bawang putih, cili padi, kunyit hidup dan umbut serai dengan
menggunakan lesung batu sehingga lumat.
2. Panaskan grape seed oil didalam kuali dan tumiskan bahan-bahan tadi sehingga harum.
3. Masukkan kelapa parut dan gaulkan sehingga rata.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Lapikkan aluminium foil dengan daun pisang dan daun kunyit.
6. Letakkan ikan cencaru dan masukkan inti kelapa dibahagian yang telah dibelah.
7. Tutupkan ikan cencaru dengan daun kunyit dan daun pisang dan balutkan aluminium foil tersebut.
8. Masukkan didalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 darjah celcius selama 30 minit.
Jom cuba resepi ikan cencaru sumbat ini
JOM SHARE ARTIKEL INI:
No comments:
Post a Comment
Silakan komen djdanchef akan balas kunjungan anda.