Mee atau Mi memang sedap kalau makan waktu tengahari dan malam. Macam-macam jenis masakan Mee kat Malaysia ni Mi Bandung, Mee Goreng Biasa, Mi Hailam dan lain-lain.
Harini djdanchef nak kongsikan Resepi Mee Goreng Mamak Special dari Chef Anis Nabilah. Seorang chef yang sangat muda dan cantik.
resepi mee goreng mamak |
Resepi Mee Goreng Mamak
Bahan-Bahan Resepi Mee Goreng
5 ulas Bawang Merah
2 sudu besar Cili Boh
8 ulas Bawang Putih
2 sudu besar Udang Kering
100gm Ayam (bahagian isi, yang dipotong dadu)
2 sudu besar Kicap Pekat
Garam secukup rasa
4 biji cili padi merah
2 biji Cili Hijau
1 biji Tomato(yang dipotong dadu)
500gm Mi Kuning
70gm Taugeh
6 biji Tauhu kering
3 Biji Telur
Cara Memasak / Buat Mee Goreng Mamak
1. Panaskan minyak.
2. Tumiskan bawang merah yang telah dihiris, kemudian masukkan cili boh.
3. Tumiskan cili boh sehingga pecah minyak.
4. Masukkan bawang putih yang telah dikisar dan udang kering yang telah direndam bersama air panas dan ditumbuk sehingga lumat
5. Masukkan ayam yang telah dipotong dadu.
6. Masukkan ayam kicap pekat, gaulkan sehingga rata.
7. Garam secukup rasa dan cili yang dibelah dua.
8. Masukkan tomato dan cili hijau.
9. Masukkan mee kuning.
10. Masukkan taugeh dan tauhu kering.
11. Masukkan telur di bahagian bawah kuali, asingkan mi, masukkan telur dan tanamkan mi di atas telur.
12. Biarkan 30 saat dan gaulkan mi tersebut.
Selamat mencuba resepi mee goreng mamak yang simple dan mudah ini. blog masakan @djdanchef
This is good products for your car or truck. Do you know lots of of
ReplyDeletethese issues just require a plan servicing?
My page - equus code scanner
buatkan boleh..hehe
ReplyDeletekalau ada udang besar...dah tentu sedap...
ReplyDeletemee goreng mamak, makan yg kat kedai mamak mmg sedap... kalau malay punya kedai x sedap.. #ehhh hahahaha =p
ReplyDeletesedap...
ReplyDelete